Novosti

Predsjednik u posjetu tvrtki Altrad Limex

September 4, 2014 u 08:37

Predsjednik RH Ivo Josipović danas boravi u radnom posjetu Donjomiholjštini gdje je ga u prostorima Grada Donjeg Miholjca ugostio gradonačelnik Zoran Kovač sa suradnicima i osječko-baranjskim zamjenikom župana Željkom Kraljičkom. Na sjednici zatvorenoj za javnost bilo je riječi o projektima ovoga grada u posljednjih desetak godina, ali i planovima za naredno petogodišnje razdoblje u kojem posebno važnu ulogu zauzima izgradnja 2.faze donjomiholjačke zaobilaznice koja se treba početi raditi ove jeseni i završiti u roku od dvije godine, nakon čega bi se prišlo uređenju gradskog središta. Gradonačelnik Kovač izrazio je zadovoljstvo posjetom predsjednika gradu koji je koncem srpnja ove godine zabilježio 5 posto manje nezaposlenih u odnosu na isto razdoblje prošle godine i koji sve svoje nade u polaže u razvoj gospodarstva, posebno Gospodarske zone u kojoj trenutačno posluje 35 gospodarskih subjekata sa oko 700 zaposlenih.
U nastavku svog posjeta, predsjednik Josipović posjetio je tvrtku Altrad Limex – dio vrlo uspješne francuske Altrad Grupacije koju danas čini oko  95  tvrtki koje na tržištu ostvaruju oko 900 milijuna eura prometa. Glavni su proizvodi tvrtke Altrad Limex miješalice za beton i građevinska kolica po kojima je Limex još uvijek poznat kao najveći proizvođač u Europi, a Limex svake godine i u krizi ostvaruje rast prodaje od čega se preko 90 posto proizvedenih proizvoda izvozi, izvijestio je predsjednika generalni direktor tvrtke Josip Markovac sa suradnicima.
U vrlo uspješnoj donjomiholjačkoj tvrki Kanaan koji je vodeći hrvatski proizvođač snack proizvoda, predsjednika Josipovića su nemalo zabrinule najave vlasnika Zvonka Popovića, koji razmišlja da tvrtku preseli u neku drugu državu, jer ovdje ne može osigurati dovoljne količine sirovine za svoju proizvodnju, niti doći do zemlje u zakup ili koncesiju na kojoj bi uzgajao sirovinu potrebnu za proizvodnju. „Ovdje nisam u predizbornoj kampanji, već kao predsjednik Republike Hrvatske obilazim krajeve koji imaju perspektivu i trebaju podršku zbog problema s kojima se susreću i koje treba riješiti. A jedan od njih svakako je i raspolaganje državnim poljoprivrednim zemljištem zbog kojih je ovaj uspješna tvrtka u dilemi da se preseli, što nikako ne smijemo dopustiti, već poraditi na zakonskim okvirima da se sadašnje stanje promijeni. Slavonija kao specifično poljoprivredno područje ima dobru perspektivu, ali i probleme poput navodnjavanja i raspolaganja poljoprivrednim zemljištem čije je rješenje preduvjet da se potakne daljnji razvoj,“ konstatirao je predsjednik.
Prilikom boravka u Donjem Miholjcu predsjednik je komentirao i informaciju, odnosno mogućnost da bi i Hrvatska uskoro mogla prodavati svoje državljanstvo stranim investitorima, rekavši da je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja investitorima koji žele ulagati podmeće klipove i da je krajnje vrijeme da se napravi zaokret na tom planu, da to prestane i poduzmu potrebne mjere koji će privući ulagače u Hrvatsku, te da se ne treba bojati mafijaša koji bi zbog ove mogućnosti mogli postati hrvatski državljani. Rekao je također i kako se mora zaustaviti smanjenje proračuna na poziciji obrane i oružanih snaga.
U nastavku posjeta donjomiholjačkom kraju, Josipović je posjetio Općinu Magadenovac i razgovarao s njezinim čelnicima predvođenim načelnikom Stjepanom Živkovićem, obišao staklenike tvrtke Plod prirode d.o.o. te u Šljivoševcima otvorio manifestaciju „Suncokret mi urodio diko“.
Izvor: Glas slavonije, L.ANIČIĆ