Novosti

Zlatna kuna za 2013. Altrad-Limexu

July 10, 2014 u 10:21

126403

Plakete Zlatna kuna, kao posebno priznanje za ostvarene rezultate poslovanja u 2013. godini, 11.lipnja.2014. su na svečanoj sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Osijek dobile tvrtke Harburg-Freudenberger d.o.o. za proizvodnju strojeva Belišće u kategoriji velikih tvrtki, Altrad-Limex d.o.o. za proizvodnju i trgovinu Donji Miholjac u kategoriji srednjih tvrtki i SPIN – informatički inženjering d.o.o. Osijek u kategoriji malih tvrtki.

Uz brojne članove Gospodarskog vijeća i gospodarstvenike, podršku toj tradicionalnoj godišnjoj manifestaciji Županijske komore Osijek dali su i Vladimir Šišljagić, osječko-baranjski župan, i Ivica Vrkić, gradonačelnik Osijeka.

Uručujući čelnicima tih tvrtki velika i u jakoj konkurenciji od 14 kandidata ipak teško izborena priznanja, Zoran Kovačević, predsjednik Županijske komore Osijek, istaknuo je da se ovogodišnja dodjela nagrada Zlatna kuna odvija u ambijentu znatnih gospodarskih teškoća, kako na razini zemlje tako i županije.

– One su u prošloj godini rezultirale pogoršanjem gospodarskih aktivnosti na području županije te, nakon nekoliko godina stagnacije, i urušavanjem njezinih ukupnih ekonomskih pokazatelja. Gospodarstvo OBŽ-a pritom je u 2013. godini ostvarilo gubitak od oko 1,2 milijarde kuna. Tako je, za razliku od ostvarenih 25 milijardi kuna ukupnih prihoda u 2012. godini, ostvareno tek 23,6 milijardi kuna prihoda u 2013. godini, što je pad za 1,4 milijarde kuna, odnosno približno 6 posto, što djeluje zabrinjavajuće. To više što je u baznoj, pretkriznoj, 2008. godini ostvareno 28 milijardi kuna ukupnih prihoda – rekao je Kovačević.

Ključni razlog takvim rezultatima pak vidi u padu potražnje, padu životnog standarda i povećanju broja nezaposlenih, zbog čega je samo djelatnosti trgovine, koja je prije desetak godina bila ključna grana i držala oko 45 posto ukupnog prihoda, u OBŽ-u to donijelo 20-postotni pad prometa u 2103. godini, vrijedan oko milijardu kuna. Posebnim problemom Kovačević je istaknuo nezaposlenost, jer je u posljednih šest godina županijsko gospodarstvo izgubilo 20.000 radnih mjesta.

Pritom je ipak ukazao i na stanovite pozitivne pokazatelje kao dobru podlogu za buduće uspješnije poslovanje županijskog gospodarstva. “Ohrabruje činjenica da je zadržana gospodarska struktura, tako da je i sada vodeća prerađivačka industrija, s 30-postotnim udjelom, slijedi poljoprivreda s 26 %, trgovina sa 20 i građevinarstvo s 10 % udjela te se očekuje da će te grane rasti, pogotovo ako se makroekonomska politika hrvatske Vlade u budućnosti bude bazirala na rastu potražnje”, rekao je on. Pritom je istaknuo da dodatni optimizam donose i ostvarene investicije u novu dugotrajnu imovinu, jer je nakon četiri stagnirajuće godine, u 2013. godini ostvaren 17-postotni rast ulaganja u nove investicije. A možda je i nabolja vijest da je prijašnja rak-rana osječko-baranjskog gospodarstva, nelikvidnost, u posljednje dvije godine smanjena na trećinu. Uz sve to, dobro je da su veliki poslovni sustavi i dalje faktor stabilnosti i okosnica osječko-baranjskog gospodarstva te da je ono sa 25-postotnim udjelom izvoza u ukupnim prihodima, zadržalo status izvozno-orijentirane županije.

– U takvim okolnostima – rekao je Kovačević – na veliku radost, imamo i tvrtke s odličnim poslovnim rezultatima, kojima je s pravom dodijeljena nagrada Zlatna kuna za 2013. godinu.

Izvor: Glas Slavonije

Fotografija: Zdenko Pušić